BLOG

Zakaj me ni na Google-u, pa imam novo spletno stran?

MARIO KOCBEK

Vodja projektov

Če ste nedavno postavili novo spletno stran in se vaše podjetje ne prikazuje med zadetki iskanja na Googlu, je razumljivo, da ste lahko razburjeni. Vendar pa namesto, da krivite druge in iščete grešnega kozla, si raje poglejmo, kako deluje Google in zakaj vaše podjetje morda še ni med zadetki iskanja.

Google iskalnik

Google je iskalnik, ki uporablja zapleten algoritem za prikazovanje najbolj relevantnih in uporabnih rezultatov iskanja. Pomembno je vedeti, da se vaša spletna stran ne prikaže med zadetki iskanja takoj, ko jo objavite na spletu. Google najprej indeksira vašo spletno stran, kar lahko traja nekaj časa. Indeksiranje je postopek, v katerem Google prebere vašo spletno stran in jo dodaja v svojo bazo podatkov, da jo lahko prikazuje med zadetki iskanja.

Ključne besede

Poleg tega je za visoko uvrstitev v rezultatih iskanja pomembno, da je vaša spletna stran optimizirana za ključne besede, ki jih uporabniki iščejo. To pomeni, da je pomembno, da na vaši spletni strani uporabljate relevantne ključne besede in da se te besede pojavljajo na različnih mestih na vaši spletni strani, kot so naslovi strani, besedila in meta podatki. Poleg tega je pomembno, da je vaša spletna stran uporabniku prijazna, hitra in da ima visoko kakovostno vsebino.

SEO

Če želite povečati možnosti, da se vaša spletna stran pojavi med zadetki iskanja, se lahko posvetujete s strokovnjakom za optimizacijo spletnih strani (SEO). Ta vam lahko pomaga pri optimizaciji vaše spletne strani za ključne besede in pri izboljšanju uporabniške izkušnje na vaši spletni strani.

Vir: Freepik Company S.L.

Če do vaše nove spletne strani ne vodi nobena povezava, je malo verjetno, da bo Google to spletno stran našel po naravni poti. Da bi Google našel vašo spletno stran, potrebujete kvalitetne zunanje povezave, ki vodijo do vaše spletne strani. Zunanje povezave so povezave, ki jih drugi spletni viri ustvarijo do vaše spletne strani. Te povezave lahko izboljšajo vašo uvrstitev na spletnih iskalnikih, saj Google upošteva število in kakovost zunanje povezav pri določanju uvrstitve spletnih strani v rezultatih iskanja.

Zato je pomembno, da se potrudite, da do vaše spletne strani vodijo kvalitetne zunanje povezave. Kvalitetne zunanje povezave prihajajo iz bolj znanih in uglednih spletnih mest, ki imajo dobre uvrstitve v spletnih iskalnikih. Če nimate kvalitetnih zunanjih povezav, lahko vaša spletna stran ostane neopažena in ne bo vidna na spletnih iskalnikih.

Prenova spletne strani

Ko postavimo novo spletno stran na novo domeno, lahko traja dlje časa, da se dobro uvrsti med rezultati iskanja na Google-u. Starejše spletne strani imajo prednost, saj njihova vsebina obstaja na spletu že dalj časa.

Če se odločimo za spremembo imena domene ali končnice, je pomembno vedeti, da bo to za Google obravnavano kot nova domena. Prav tako je treba Google-u sporočiti, da se nova vsebina nahaja na drugem naslovu, kar se doseže s ureditvijo 301 preusmeritev spletne strani. Odgovornost za to leži pri izdelovalcu spletne strani, če je bil dogovorjen za SEO optimizacijo spletne strani, sicer pa je odgovoren naročnik. V vsakem primeru pa se mora naročnik vključiti v aktivnost in povedati, kam se preusmerjajo posamezne spletne strani. V kolikor potrebujete prenovo spletne strani nam pošljite sporočilo.

Kvalitetna vsebina je ključna

Izdelovalec spletne strani je odgovoren za tehnično ustrezno zgradbo spletne strani, kar lahko vpliva na boljšo uvrstitev na iskalnikih in uporabniško izkušnjo. Večina podjetij pa piše vsebino za spletno stran sama, kar lahko predstavlja izziv, saj nimajo ustreznega znanja o pisanju marketinških vsebin prilagojenih za spletni iskalnik in ciljno publiko. Zato je največji vpliv na uvrstitev na iskalnikih pravzaprav odvisen od tistega, ki piše vsebino, saj se vse skupaj prične s kvalitetno vsebino.

Da bi se sami uvrstili višje na Google-u, je pomembno, da dobro poznate svojo ciljno skupino in izvedete raziskavo ključnih besed. Samo ugibanje brez raziskave lahko vodi v zmotne predpostavke.

Priprava lastnega seznama ključnih besed, povezanih z vašo dejavnostjo, je zgolj izhodišče za raziskavo. Uporabniki običajno iščejo informacije z vnosom celih stavkov, zato je pomembno razumeti njihovo obnašanje v različnih fazah nakupnega procesa. Poleg uporabe orodij za pridobivanje teh informacij, razmislite o izvedbi raziskave med svojimi uporabniki, kako iščejo izdelke na spletu in katere ključne besede uporabljajo. Uporabite različna orodja, kot so spletne ankete in komunikacijski programi, za pridobivanje teh pomembnih podatkov.

Ko je za določene ključne iskalne besede zaznana velika konkurenca, se lastniki novih spletnih strani na novih domenah soočajo s težavami pri uvrstitvi. To velja tudi, če vnesete ime svojega podjetja in za to ključno besedo obstajajo številne druge spletne strani.

S konkurenco na spletu ne mislimo le na vaše neposredne poslovne tekmece, temveč na vse spletne strani, ki obravnavajo določeno tematiko in uporabljajo ključne besede, pomembne za vas.

Če iščete pomoč pri izdelavi vaše spletne strani ali imate kakršno koli vprašanje nas kontaktirajte.

DELI OBJAVO

Back to top: