Piškotki na spletnem mestu Devisium

V Devisium d.o.o. izjemno uživamo v piškotkih, še posebej v domačih, sveže pečenih in dišečih. Vendar pa so na spletu pomembni tudi drugi piškotki, ki morda niso tako okusni, vendar pomembno izboljšajo uporabniško izkušnjo. V nadaljevanju predstavljamo, katere piškotke uporabljamo na naši spletni strani.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne besedilne datoteke, ki se ob obisku spletne strani shranijo na vašem računalniku ali drugi napravi in pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji. Piškotki so shranjeni v datotečnem imeniku spletnega brskalnika. Ob naslednjem obisku spletnega mesta brskalnik prebere piškotek in posreduje informacije spletnemu mestu ali drugemu elementu, ki je nastavil piškotek.

Piškotki ne zbirajo informacij. So le v pomoč in v sodelovanju strežnika z brskalnikom, omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo. Piškotek lahko uporablja le strežnik, ki je piškotek predhodno poslal.

Piškotki skrbijo za to, da vam ob ponovnem obisku spletne strani ni treba izpolnjevati vseh obrazcev. Pomagajo prikazati strani, ki jih potrebujete, prikažejo zadnje gledane oglase in podobno.

Ločimo dve vrsti piškotkov:

  • Začasni piškotki so ustvarjeni zgolj začasno, dokler je okno brskalnika odprto, in beležijo podatke med vašim brskanjem. Nato se piškotki izbrišejo.
  • Trajni piškotki se shranijo in ostanejo na vašem računalniku ali drugi napravi. Aktivirani so vsakokrat, ko ponovno obiščete spletno mesto, razen, če jih vmes pobrišete.

Zakaj uporabljamo piškotke?

Piškotke uporabljamo zato, da vam lahko ponudimo kar najboljšo izkušnjo med obiskom naše spletne strani in da lahko spletno mesto še izboljšamo. Uporabljamo naslednje piškotke:

  • piškotke, s katerimi štejemo število obiskovalcev strani,
  • piškotke, s katerimi raziskujemo premike obiskovalcev na strani,
  • piškotke, nujne za delovanje spletnih strani.

NA NAŠI SPLETNI STRANI UPORABLJAMO NASLEDNJE PIŠKOTKE

  1. Nujno potrebni piškotki
  2. Analitični piškotki, piškotki družbenih omrežji
  3. Oglaševalski piškotki

Več o uporabi piškotkov in kdaj oziroma v katerih primerih so lahko uporabljani je mogoče najti v smernicah na spletni strani Informacijskega pooblaščenca Republike Slovenije.

Nadzor in upravljanje s piškotki

Za uporabo piškotkov se uporabnik odloča sam. Piškotki so v popolnem nadzoru uporabnika in jih lahko vedno omeji ali pobriše oziroma odstrani ter s tem odstrani svojo prepoznavnost na spletu. Prav tako je mogoče večino brskalnikov nastaviti tako, da piškotkov ne shranjujejo. So pa nekateri piškotki nujni za pravilno delovanje spletne strani. Informacije o nastavitvah za piškotke v posameznih brskalnikih lahko najdete na naslednjih povezavah: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari, Opera, Microsoft Edge.

Back to top: