BLOG

Najpogostejše napake pri izdelavi spletne strani

MARIO KOCBEK

Vodja projektov

Izdelava spletne strani je pomemben korak za vsako podjetje ali posameznika, ki želi doseči večje število obiskovalcev in s tem povečati svojo prisotnost na spletu. Vendar pa se lahko pri izdelavi spletne strani pojavijo številne težave, ki lahko vodijo do slabe uporabniške izkušnje ali celo neuspešne spletne strani. V tem članku bomo pregledali pet najpogostejših napak pri izdelavi spletne strani in kako se jim izogniti.

Nejasen cilj in ciljna publika

Ena od največjih napak, ki jo lahko storite pri izdelavi spletne strani, je, da nimate jasno opredeljenega cilja ali ciljne publike. Brez jasnega cilja lahko spletne strani izgubijo svoj namen in postanejo zmedene ter težko razumljive za obiskovalce. Poleg tega pa morate vedeti tudi, kdo je vaša ciljna publika, saj se lahko od tega razlikujejo vaše oblikovne odločitve in ton vsebine.

Kako se izogniti tej napaki?

Preden začnete s projektom, se prepričajte, da imate jasno opredeljen cilj in ciljno publiko. Če ne veste, kdo je vaša ciljna publika, razmislite o tem, kdo so vaše stranke ali kdo naj bi bile. To vam bo pomagalo pri odločitvah o oblikovanju in vsebini spletne strani.

Neustrezna navigacija

Neustrezna navigacija je druga najpogostejša napaka pri izdelavi spletne strani. Če je vaša navigacija zapletena in težko razumljiva, bo uporabnikom težko najti tisto, kar iščejo. To bo vodilo do frustracij in slabe uporabniške izkušnje.

Kako se izogniti tej napaki?

Zagotovite, da je vaša navigacija preprosta, intuitivna in uporabniku prijazna. Razmislite o hierarhiji strani in organizirajte svojo navigacijo na podlagi tega. Uporabite jasne in opisne oznake za povezave, da bodo uporabniki vedeli, kam jih vodi vsaka povezava.

Neodzivna spletna stran

V današnjem svetu mobilne tehnologije je neodzivna spletna stran nesprejemljiva. Če vaša spletna stran ni optimizirana za mobilne naprave, se bodo uporabniki soočili s težavami pri brskanju po njej, kar lahko vodi do nezadovoljstva in pomanjkanja interesa.

Kako se izogniti tej napaki?

Zagotovite, da je vaša spletna stran odzivna na vse vrste naprav, vključno z mobilnimi napravami, tablicami in namiznimi računalniki. To lahko dosežete z uporabo prilagodljivega oblikovanja ali »responsive« oblikovanja, ki se prilagaja velikosti zaslona in naprave, na kateri je spletna stran prikazana.

Vir: Freepik Company S.L.

Slaba vsebina

Vaša spletna stran je namenjena komunikaciji z vašo ciljno publiko, zato je vsebina ključnega pomena. Slaba vsebina lahko zmanjša zanimanje uporabnikov in zmanjša vašo sposobnost pritegniti nove obiskovalce. Če je vsebina nepopolna, zastarela ali slabo napisana, bodo uporabniki verjetno zapustili vašo spletno stran in se obrnili k konkurenci.

Kako se izogniti tej napaki?

Zadovoljiva in uporabna vsebina je ključna za privabljanje in zadrževanje uporabnikov na vaši spletni strani. Vsebina naj bo aktualna, zanimiva in relevantna za vašo ciljno publiko. Uporabljajte preprost in jasen jezik ter uporabljajte vizualne elemente, kot so slike in videoposnetki, da boste bolje predstavili vaše sporočilo.

Počasna spletna stran

Uporabniki spletnih strani so navajeni hitrega dostopa do informacij in storitev, zato bo počasna spletna stran vplivala na njihovo uporabniško izkušnjo. Uporabniki bodo verjetno zapustili vašo spletno stran, če se stran prepočasi nalaga.

Kako se izogniti tej napaki?

Zagotovite, da vaša spletna stran deluje hitro in učinkovito. Optimizirajte velikost slik in drugih vizualnih elementov, uporabite hitrejše strežnike, uporabite omrežje za dostavo vsebine (CDN) in uporabite hitrejši protokol za prenos datotek (HTTP/2). Redno preverjajte hitrost vaše spletne strani s pomočjo orodij, kot je Google PageSpeed Insights, in posodabljajte svojo spletno stran, da se izognete počasnemu delovanju.

Izdelava spletne strani je ključnega pomena za vsako podjetje ali posameznika, ki želi prisotnost na spletu.

Če pa se ne zavedate najpogostejših napak pri izdelavi spletne strani, lahko to vodi do slabše uporabniške izkušnje in zmanjšanja uspeha vaše spletne strani. Pri izdelavi vaše spletne strani je ključno, da se osredotočite na potrebe in želje vaše ciljne publike. Spletna stran mora biti enostavna za uporabo, z vsebino, ki je uporabniku prijazna in aktualna. Uporabljajte vizualne elemente, ki bodo bolje predstavili vaše sporočilo, in bodite pozorni na hitrost delovanja vaše spletne strani. Če boste upoštevali te nasvete, boste lahko ustvarili spletno stran, ki bo uporabnikom všeč in bo uspešno predstavljala vaše podjetje ali projekt.

S temi petimi najpogostejšimi napakami pri izdelavi spletne strani in načini, kako se jim izogniti, boste lahko izboljšali svojo spletno prisotnost in privabili več uporabnikov.

Če iščete pomoč pri izdelavi vaše spletne strani ali imate kakršno koli vprašanje nas kontaktirajte.

DELI OBJAVO

Back to top: